Hvorfor får man åreknuder i benene

Der er mange årsager til åreknuder i benene. Ikke alle er kendte, men grundlæggende opstår åreknuder, når venesystemet i benene kommer under unormalt højt tryk.

De mest almindelige årsager til åreknuder er svækkelse af venerne i benene. Når blodtrykket i venerne øges – som det typisk gør i takt med alderdommen – og hvis venevæggene samtidig bliver svage, kan der dannes åreknuder.

Åreknuderne opstår i venerne og ikke i arterierne, da disse har tykkere vægge, er mere elastiske og er i stand til at modstå et højere tryk. Venernes funktion er at føre blod fra vævet op til hjertet. Tyngdekraften vil dog naturligt presse blodet ned i benene. De såkaldte veneklapper har funktion af at lukke for den nedadgående blodstrøm som en slags ventil og sørge for, at der kommer tilstrækkeligt blod op til hjertet. Hvis klapperne belastes vil de til sidst klappe sammen og det øgede blodtryk vil ødelægge venen.

De mest almindelige årsager til åreknuder

Man ved endnu ikke tilbundsgående, hvorfor disse svagheder i venerne opstår, men de typiske årsager til åreknuder er almindelig fysisk svækkelse i forbindelse med alderdom. Det er yderst sjældent, at personer under 20 år oplever symptomer. 15 – 30 procent af voksne får symptomer og dobbelt så mange kvinder som mænd bliver ramt af lidelsen.

De såkaldte primære åreknuder kan være arveligt betingede. Venerne kan simpelthen degenerere af genetiske årsager. Hvorfor dette fænomen opstår vides ikke. Manglende motion eller overvægt kan også være medvirkende årsager til åreknuder, men dette er heller ikke videnskabeligt bevist

De sekundære åreknuder opstår ofte efter blodpropper i benene. Hvis blodpropper ikke opløses korrekt, kan der opstå øget tryk i venerne, hvorved åreknuder dannes.

Cirka en tredjedel af alle gravide kvinder oplever åreknuder i forbindelse med graviditeten. Årsagerne til åreknuderne skyldes dels de hormonelle ændringer i starten af graviditeten, men også det øgede fysiske tryk, de oplever i livmoderen mod slutningen. I langt de fleste tilfælde er disse åreknuder dog forbigående og forsvinder af sig selv efter graviditeten.

Behandling

Behandling af åreknuder er relativt ukompliceret og smertefri. Hos Kirurgen.dk anvender vi primært laserbehandling af åreknuder, som er både hurtig, effektiv og forbundet med ganske få fysiske gener. Man vil i næsten alle tilfælde kunne gå på arbejde dagen efter behandlingen.

Læs mere om laserbehandling af åreknuder

Du kan kontakte kirurgen.dk, hvis du vil høre mere om årsager til åreknuder, laserbehandling eller vil have en undersøgelse, der kan præcisere dine muligheder for behandling.

KONTAKTINFORMATIONER

Hans Edvard Teglers Vej 9, 1.sal. 2920 Charlottenlund

TIDSBESTILLING

Vi er på telefonen mandag-torsdag
fra kl. 09-12

FOR HENVISENDE LÆGER

Ydernummer 215430