Åreknuder – Undersøgelse og operation

Kirurgisk operation af åreknuder anvendes i mindre grad end termisk behandling (Laser), men kan være nødvendig i visse tilfælde.  Her kan du læse detaljer om vores operation af åreknuder.

Hvad er åreknuder?

Åreknuder (varicer) er generelt en relativt ufarlig sygdom, som ikke nødvendigvis har indvirkning på din fysiske udfoldelse. Operation af åreknuder er dog også et ganske simpelt indgreb, som sjældent er forbundet med fysisk smerte eller risici. Mange vælger en operation af åreknuder på grund af de synlige kosmetiske symptomer. Åreknuder er snoede vener, som ligger lige under huden, men bliver synlige på benene, når de udvider sig.

Cirka en tredjedel af alle mennesker udvikler de såkaldte primære åreknuder i takt med alderen. Sekundære åreknuder kan udvikles efter sygdomsforløb, graviditet eller sjældne medfødte sygdomme.

Hvem skal opereres?

Ændring af huden omkring anklerne eller forneden på skinnebenet, langvarige hævelse, mørkfarvning og fortykning i dette område og eventuelt sårdannelse, er alvorlige faresignaler. Personer som oplever disse symptomer anbefales stærkt en operation.

Operation af åreknuder tilbydes også til personer, som føler ubehag i benet eller ønsker operation af kosmetiske grunde.

Hvor opereres

Operation af åreknuder foretages overvejende hos speciallæger. Sundhedsstyrelsen anbefaler dog at personer med mere komplicerede åreknuder (cirka 20 %) behandles på karkirurgisk specialafdeling.

Forundersøgelse

Inden vi udfører en operation af åreknuder, får du en grundig gennemgang af forløbet og de få gener, der er forbundet med indgrebet. Vi foretager en objektiv undersøgelse, som består af en såkaldt duplex – en skanning af venerne. Her kigger vi på venerne og vurderer deres forløb og tilstand.

Der findes to vigtige venesystemer på benet. Magna-systemet, som har sit indløb til de dybe vener i lysken og Parva-systemet, som har sit indløb i knæhasen. Efter klinisk vurdering og duplexskanning, beslutter vi hvilken behandling, der passer bedst til dine symptomer og om vi selv skal udføre operationen, eller du skal opereres på karkirurgisk specialafdeling.

Duplex skanningen foretages typisk både ved det indledende besøg og igen på operationsdagen.

Operation af åreknuder

Der findes flere operationsmetoder, som vælges i forhold til typen og graden af åreknuderne.

 • Lokal operation
  Her fjernes de skæmmede åreknuder gennem en række snit på 1- 1,5 mm længde, som ikke behøver at blive syet.
 • Radikal operation
  Her lukkes en række blodårer (Stella Venosa) i lysken via et 5–7 cm langt snit. Herefter fjernes (strippes) den overfladiske hovedvene (Magna) på låret. Endelig fjernes skæmmende åreknuder gennem en række 2-3 mm lokale snit. Disse sys ikke og metoden efterlader praktisk taget ingen synlige ar. Varighed på behandlingen er cirka halvanden time.

En radikal operation af åreknuder, der foretages gennem lysken, kan med en stor fordel erstattes med laserbehandling.

Læs mere om laserbehandling af åreknuder

Forberedelse

 • Du bør undgå større måltider på operationsdagen. Spis gerne et lettere måltid. Nødvendig medicin tages som vanligt undtagen blodfortyndende medicin (hjertemagnyl, marevan, marcoumar), som kun skal tages efter aftale med kirurgen.
 • Undgå at påsmøre creme på huden på operationsdagen. Operation af åreknuder kan medføre en let gennemsivning af forbindingen. Tag derfor noget fornuftigt og løst siddende tøj på, som er behageligt og som nemt kan vaskes.

Bedøvelse

Operation af åreknuder foretages under lokalbedøvelse. Bedøvelsen lægges langs de årer, der skal fjernes.

Efter operation af åreknuder

 • Du bør beregne cirka en halv time til observation på klinikken, da der kan forekomme små blødninger umiddelbart efter operationen af åreknuder.
 • Der kan i ganske få tilfælde være nedsat kraft i benet samme dag.
 • Det er uhensigtsmæssigt at køre bil, så lad en pårørende hente dig – eller tag en taxa/Falck hjem.
 • Eventuelle smerter kan afhjælpes med håndkøbsmedicin. Tag eksempelvis én Panodil fire gange dagligt.
 • Du vil typisk opleve misfarvning og hævelse under huden.

Bandagen

Efter operation af åreknuder lægger vi en elastisk forbinding, som skal blive på benet to døgn. Herefter anbefaler vi en kort kompressionsstrømpe (til under knæet) i to uger, eller så længe der er hævelse. Tag kompressionsstrømpen af om natten. Strømpen skal være kompressionsklasse 2 eller eventuelt lidt mildere.

Kompressionsstrømper kan købes her på klinikken, hos Sahva eller hos en bandagist. Hvis bandagen er for stram, kan du selv lægge den om eller du kan kontakte os.

Hvis bandagen er for stram: læg den om eller kontakt os. Der kan komme mindre (få centimeter store) blodgennemsivninger på bandagen, uden at dette har nogen betydning. Forvent en del blå mærker (forsvinder i løbet af 1-2 uger) på benene.

Der kan komme mindre (få centimeter store) blodgennemsivninger på bandagen, uden at dette har nogen betydning. Du skal forvente lidt hævelse og nogle blå mærker på benene, men mærkerne vil forsvinde i løbet af 1-2 uger.

Efter hjemkomsten

Du må gå på benet straks efter efter operationen for åreknuder. Undgå dog voldsom aktivitet som sport og cykling det første døgn. Placer benet højt når du sidder. Undgå alkohol det første døgn, da det kan øge blødningstendensen.

Komplikationer

Komplikationer efter operation af åreknuder er relativt sjældne, men kan forekomme. Mest almindelig ses blødning, hyppigst som misfarvning. Infektion forekommer kun yderst sjældent.

Kontakt os, hvis du oplever:

 • Større blødning end ovenfor beskrevet (en mindre siveblødning kan ofte stoppes ved lægge benet højt samt presse et rent lommetørklæde fast mod såret i 10 minutter).
 • Vedvarende følelsesløshed i mindre hudområder. Kan forårsages af skader på de små nerver, som forløber med årerne. Komplikationer forekommer sjældent og symptomerne er ofte forbigående.
 • Tiltagende smerter
 • Feber over 38

En anden sjælden komplikation er kortvarig påvirkning af de små nerver som forløber med årerne. Det kan give følelsesløshed i mindre hudområder, men symptomer er sjældent vedvarende.

Genoptagelse af arbejde efter operation af åreknuder

Arbejdet kan genoptages, så snart du føler dig frisk, typisk 1-2 døgn efter behandlingen.

Forsikringsspørgsmål

Vær opmærksom på, at der kan gælde særlige forsikringsbetingelser, hvis du er nyopereret. Planlægger du udlandsrejse, er det en god idé forud for afrejse at orientere SOS (telefon: 7010 5055 mellem 9-16) som varetager Sygesikringens udlandsforpligtelser.

Kontakt

Har du yderligere spørgsmål til operation af åreknuder, så ring til klinikken på tlf. 39 64 01 25 mandag til torsdag klokken 9-12 og 13-14. Eller benyt e-mail mail@kirurgen.dk.

Efter åreknudeoperationen får du udleveret et akutnummer.

KONTAKTINFORMATIONER

Hans Edvard Teglers Vej 9, 1.sal. 2920 Charlottenlund

TIDSBESTILLING

Vi er på telefonen mandag-torsdag
fra kl. 09-12

FOR HENVISENDE LÆGER

Ydernummer 215430