Anal Kirurgi og gode råd efter operation

Anal kirurgi eller operationer omkring endetarmen, giver ofte anledning til besvær. Derfor har Kirurgen.dk i Charlottenlund samlet nogle gode råd omkring hvad du selv kan gøre for at mindske generne efter en operation.

 

Anal kirurgi – gode råd efter operationen

De fleste sår efter anal kirurgi er lukket med en tråd, som forsvinder af sig selv (efter ca. 3 uger). Der kan være lidt siven af blod og vævsvæsker, især efter afføring og mest udtalt de første dage efter et anal kirurgisk indgreb.

  • Skyl med håndbruser.
  • Almindeligt karbad er også glimrende.
  • Huden duppes tør med for eksempel køkkenrulle.
  • Varmluft (f.eks. en hårtørrer) kan benyttes, men pas på temperaturen.
  • Lad være med at bruge cremer, salver eller lignende (med mindre dette er ordineret), som en del af behandlingen.

Hvis der opstår afføringsproblemer

På grund af de smerter, der ofte følger efter anal kirurgi, tror mange, at det hjælper at spise blød “skånekost”. Det er en udbredt misforståelse.

Tværtimod vil en fyldig afføring blokke endetarmsåbningen op, hvilket er ønskeligt og umiddelbart lindrende. En stor blød afføring indeholder mange plantefibre. Plantefibre er ufordøjelige. De forbliver således i tarmen, hvor de suger væske til sig og dermed giver en voluminøs og blød afføring.

Det er derfor en god idé at spise groft fuldkornsbrød, frugt og mange grøntsager efter anal kirurgi. Er man ikke gode venner med grøntsager, kan fibre indtages i andre former:

Fibersund: Købes i supermarkeder. Spis det på ymer, yoghurt m.v.

Visiblin: (Håndkøb på apoteket), Er et billigt plantefiber produkt bestående af skallerne fra fuldkorn. Se vejledning på pakken. Ved fiberindtag er det vigtigt at drikke rigeligt – dvs. mindst 2 liter vand dagligt. I øvrigt er det vigtigt at understrege. at fremtidig indtagelse af plantefibre i mange tilfælde vil forhindre genopblussen af sygdommen.

Hvilke afføringsmidler kan bruges

Hvis fiberholdig kost og klid ikke hjælper, må man ty til afføringsmidler. Laktulose er et mildt afføringsmiddel. Hjælper dette ikke, kan man forsøge et lidt skrappere middel som Magnesiumsulfat (Magnesiatabletter). Begge midler købes i håndkøb.

Kontakt

Er der spørgsmål i øvrigt med hensyn til anal kirurgi, så ring til Kirurgen.dk på tlf. nr. +45 39 64 01 25 – i telefontiden mandag til torsdag klokken 9-12 og 13-14.

Eller benyt e-mail: mail@kirurgen.dk.

Efter behandlingen med anal kirurgi udleveres akutnummer.

KONTAKTINFORMATIONER

Hans Edvard Teglers Vej 9, 1.sal. 2920 Charlottenlund

TIDSBESTILLING

Vi er på telefonen mandag-torsdag
fra kl. 09-12

FOR HENVISENDE LÆGER

Ydernummer 215430