Laserbehandling af åreknuder (EVLT)

Laserbehandling af åreknuder er vores foretrukne behandlingsmetode, da den er forbundet med færre smerter og gener end kirurgisk behandling. Her kan du læse om indgrebet i detaljer.

Hvad er laserbehandling af åreknuder?

Laserbehandling af åreknuder, eller Endovenous Laser Treatment (EVLT) er en forholdsvis ny, minimalt invasiv behandling af åreknuder. Behandlingen er velkendt verden over og har været anvendt i Danmark igennem flere år. Denne behandlingstype har været under konstant udvikling, og Kirurgen.dk anvender den nyeste teknologi inden for laserbehandling af åreknuder, den såkaldte 3. generations laserbehandling eller (1470nm).

Størrelsen og formen af åreknuder vil afgøre, om vi er i stand til at behandle ved hjælp af EVLT. Laserbehandling af åreknuder udføres under lokalbedøvelse. Indgrebet foretages gennem et 5 millimeter langt snit ved knæet, hvor en laserfiber bliver ført ind i den defekte vene (åre).

Der er store fordele ved laserbehandling af åreknuder. I forhold til kirurgisk behandling er laserbehandlingen forbundet med betydeligt mindre gener, mens langtidsresultaterne er de samme. Desuden kan man som regel genoptage arbejdet allerede dagen efter behandlingen.

Forberedelse

  • Du bør undgå større måltider på operationsdagen for laserbehandling af åreknuder. Spis gerne et lettere måltid. Nødvendig medicin tages som vanligt undtagen blodfortyndende medicin (hjertemagnyl, marevan, marcoumar), som kun skal tages efter aftale med kirurgen.
  • Undgå at påsmøre creme på huden på operationsdagen. Laserbehandling af åreknuder kan medføre en let gennemsivning af forbindingen. Tag derfor noget fornuftigt og løst siddende tøj på, som er behageligt og som nemt kan vaskes.

Laserbehandlingen af åreknuder

Når vi foretager laserbehandling af åreknuder, begynder vi med at lokalisere og markere åreknuderne. Det gøres ved en smertefri ultralydsscanning. Herefter bliver huden bedøvet svarende til det sted, hvor det 5 millimeter lange snit skal lægges. Et lille fleksibelt rør føres ind i venen, og en laserfiber føres inde i røret.

Placering af laserfiberen kontrolleres ved ultralydsscanning. Herefter lægges lokalbedøvelse rundt om venen for at minimere ubehaget, som eventuelt kan forekomme på grund af den varme, som produceres af laseren. Laserfiberen trækkes ud meget langsomt (ca. 2 mm/sekund), mens lasermaskinen er aktiveret. Laservarmen får venen til at klappe sammen og lukke permanent. Når behandlingen er overstået, lukkes såret med plaster og benet bliver bandageret.

Efter laserbehandling af åreknuder

  • Du bør beregne cirka en halv time til observation på klinikken.
  • Der kan i ganske få tilfælde være nedsat kraft i benet samme dag.
  • Det er uhensigtsmæssigt at køre bil, så lad en pårørende hente dig – eller tag en taxa/Falck hjem. Der er ofte smerter på indersiden af låret i nogle dage efter behandling.

Bandagen

Efter laserbehandling af åreknuderne lægger vi en støtteforbinding, som skal blive på benet i to døgn. Herefter skal du anvende en bandage eller støttestrømpe (kan købes på apotek for ca. 300 kr.) i dagtimerne i to uger, eller så længe der er hævelse. Tag støttestrømpen af om natten. Støttestrømpen skal være kompressionsklasse 2 eller mildere. Hvis bandagen er for stram, kan du selv lægge den om eller du kan kontakte os.

Der kan komme mindre (få centimeter store) blodgennemsivninger på bandagen, uden at dette har nogen betydning. Du skal forvente lidt hævelse og nogle blå mærker på benene, men mærkerne vil forsvinde i løbet af 1-2 uger efter laserbehandlingen af åreknuder.

Smertestillende

Smertestillende medicin skal tages regelmæssigt i de første tre døgn efter laserbehandling af åreknuder, også selvom du ikke har ondt, da medicinen hjælper med at reducere hævelsen (recepten sendes elektronisk til apoteket).

Efter hjemkomsten

Du må gerne gå på benet straks efter operationen. Undgå dog voldsom aktivitet som sport og cykling det første døgn. Placer benet højt når du sidder. Undgå alkohol det første døgn, da det kan øge blødningstendensen

Sårkontrol

Sårkontrol foretages 8-10 dage efter operationen.

Komplikationer ved laserbehandling af åreknuder

Komplikationer efter laserbehandling af åreknuder er relativt sjældne, men kan forekomme. Mest almindelig ses blødning, hyppigst som misfarvning. Infektion forekommer yderst sjældent.

Kontakt os, hvis du oplever:

  • Større blødning end ovenfor beskrevet (en mindre siveblødning kan ofte stoppes ved lægge benet højt samt presse et rent lommetørklæde fast mod såret i 10 minutter).
  • Tiltagende smerter
  • Feber over 38

En anden sjælden komplikation ved laserbehandling af åreknuder er kortvarig påvirkning af de små nerver som forløber med årerne. Det kan give følelsesløshed i mindre hudområder, men symptomer er sjældent vedvarende.

Arbejde

Arbejdet kan genoptages, så snart du har lyst (typisk 1-2 døgn efter behandlingen).

Kontrolskanning

Laserbehandling af åreknuder efterfølges altid af en kontrolskanning cirka to måneder efter behandling. Det foretages for at sikre, at operationen er korrekt udført.

Forsikringsspørgsmål

Vær opmærksom på, at der kan gælde særlige forsikringsbetingelser, hvis du er nyopereret. Planlægger du udlandsrejse, er det en god idé forud for afrejse at orientere SOS (telefon: 7010 5055 mellem 9-16) som varetager Sygesikringens udlandsforpligtelser.

Kontakt

Har du yderligere spørgsmål til laserbehandling af åreknuder, så ring til klinikken – 39 64 01 25 mandag til torsdag klokken 9-12 og 13-14. Eller benyt e-mail mail@kirurgen.dk.

Efter operationen får du udleveret et akutnummer.

KONTAKTINFORMATIONER

Hans Edvard Teglers Vej 9, 1.sal. 2920 Charlottenlund

TIDSBESTILLING

Vi er på telefonen mandag-torsdag
fra kl. 09-12

FOR HENVISENDE LÆGER

Ydernummer 215430